3 лип. 2013 р.

Круглий стіл "Електронне урядування на Вінниччині: стан та перспективи"



27 червня у Вінницькій ОУНБ ім. К.А.Тімірязєва відбувся круглий стіл «Електронне урядування на Вінниччині: стан та перспективи». Захід організовано Громадською організацією “Асоціація бібліотек Вінниччини” в рамках проекту “Публічні бібліотеки – мости до електронного урядування”. Метою круглого столу було обговорення ефективності впровадження та використання інструментів електронного урядування на Вінниччині, аналіз здобутків та існуючих недоліків, визначення перспектив розвитку системи е-урядування в регіоні у майбутньому.
В засіданні взяли участь працівники Вінницької ОУНБ ім. К.А.Тімірязєва, безпосередньо задіяні у реалізації проекту, представник Департаменту інформаційних технологій Вінницької міської ради Руслан Бурлаченко, директор Муніципально-громадського центру електронного урядування Тетяна Науменко, голова правління ГО «Відкрите суспільство» Світлана Ходакова.
Розпочала зустріч Слотюк Галина Миколаївна, окресливши напрямки роботи круглого столу та ознайомивши присутніх з особливостями проекту «Публічні бібліотеки – мости до електронного урядування». За словами Галини Миколаївни, проект розрахований на 5 місяців, протягом яких проводяться тренінги з електронного врядування для різних цільових груп. Навчання відбувається на базі РТЦ Вінницької ОУНБ ім. К. А. Тiмірязєва та Центру підвищення кваліфікації державних службовців, керівників державних підприємств, установ і організацій Вінницької облдержадміністрації. Проект передбачає розповсюдження інформації про наявні е-послуги на національному та регіональному рівнях танавчання різних груп населення щодо користування ними, використовуючи ресурси сучасних публічних бібліотек.


Представник Департаменту інформаційних технологій Вінницької міської ради Руслан Бурлаченко розповів про особливості впровадження та розвитку системи електронного урядування, зупинившись більш детально на таких інструментах, як система електронного документообігу та внутрішній портал ВМР, геоінформаційна система, діяльність відділу оперативного реагування «Цілодобова варта», функціонування Центру адміністративних послуг «Прозорий офіс». «Постійно удосконалюється та розвивається офіційний веб-сайт Вінницької міської ради, вже сьогодні на базі сайту діють такі інструменти, як електронна черга в дошкільні навчальні заклади, калькулятор субсидій, мапа звернень громадян, оплата комунальних послуг, попередній запис до Центру адміністративних послуг «Прозорий офіс» та інші ресурси, які дають змогу встановлювати більш прозорі та якісні відносини між місцевою владою та мешканцями міста, надавати певні адміністративні послуги в більш зручному форматі, долати прояви корупції в державних установах» - зазначив Руслан Бурлаченко.
Директор Муніципально-громадського центру Е-урядування Тетяна Науменко окреслила основні цілі та напрямки діяльності Центру, що був створений на початку 2012 року на базі ГО «Подільська агенція регіонального розвитку» за підтримки Вінницької міської ради та Міжнародного фонду «Відродження» з метою сприяння розвитку електронного урядування та становлення електронної демократії в містах України. За словами Тетяни Науменко, Вінниця є одним із беззаперечних лідерів у сфері електронного урядування, про що свідчать результати моніторингу ефективності впровадження системи е-урядування у 100 найбільших міст України, реалізований коаліцією неурядових організацій наприкінці минулого року. Так, Вінницька міська рада увійшла в першу трійку за показником ефективності офіційного веб-сайту та очолила рейтинг за ступенем розвитку системи електронного документообігу.
На думку голови правління ГО «Відкрите суспільство» Світлани Ходакової, «важливо, щоб електронне урядування розвивалося не для «електронного урядування», а для людей, для безпосередніх споживачів послуг, саме тому необхідно щоб поряд із впровадженням та розвитком електронних інструментів відбувалася широка інформаційна кампанія серед мешканців міста, а самі інструменти були доступними та простими у використанні пересічними громадянами.
Саме бібліотеки покликані взяти на себе функцію інформування громадян щодо наявних Інтернет ресурсів у сфері адміністративних послуг, роль консультаційних центрів, провідників у світі електронних послуг – зазначила тренер проекту Ольга Коновальчук. За її словами, проект «Публічні бібліотеки – мости до електронного урядування» діє на Вінниччині понад 3 місяці, проте за цей короткий проміжок часу було проведено 14 тренінгів, навчання пройшло понад 200 осіб, з них державні службовці, бібліотечні фахівці, представники громадських організації та користувачі бібліотеки. Не припинить бібліотека роботу в напрямку інформування громадян і після завершення проекту, кваліфіковані працівники завжди радо допоможуть та підкажуть яким чином отримати ту чи іншу послугу, скористатися необхідним ресурсом.
Учасники круглого столу дійшли висновку, що розвиток інструментів електронного урядування на Вінниччині є надзвичайно важливим та актуальним питанням сьогодні, проте ефективність впроваджуваної системи напряму залежить від готовності громадськості користуватися пропонованими ресурсами, що в свою чергу, визначається рівнем поінформованості пересічних громадян щодо переліку наявних інструментів, переваг, які вони надають та особливостей їх використання для отримання необхідних послуг.

Немає коментарів:

Дописати коментар